Vapen och naivitet

Två nyheter ur dagens lokaltidningar:

Slottsfrun fick samhällstjänst
(Folkbladet)

500 kronor till brottsofferfonden och samhällstjänst, det blev den vilkorliga domen för den kvinna som förvarade en skarpladdad pistol i nattygsbordet på slottet.

Den 35-åriga kvinnan hävdade under rättegången att hon bara hade pistolen för att skrämmas. Hon och hennes man hade hört av säkra källor, däribland polismän, att hon och hennes man skulle rånas av flera grovt kriminella gäng. Eftersom hon ofta är ensam hemma när mannen jobbar borta under perioder lånade hon pistolen av en vän.


- Vi äger guld, diamanter och andra ädelstenar och det är klart att jag är rädd för att bli rånad, men också för att bli våldtagen, sa kvinnan under rättegången.


Naiv
Under rättegången sa kvinnan också vid flera tillfällen att hon är så naiv, något som den eniga rätten tagit fasta på. För gärningens straffvärde uppgår enligt tingsrättens mening till fyra månaders fängelse.


Den stränga syn som lagstiftaren har på innehav av illegala och livsfarliga vapen hör samman med att de används vid grova våldsbrott. Kvinnan har utom vid ett tillfälle förvarat vapnet i lådan. Hon saknar kännedom om hur vapnet används och det har enligt rätten inte funnits någon riska att hon skulle använda det vid våldsbrott.


Kvinnan har erkänt brottet och samtyckt till samhällstjänst i 120 timmar.


Och så tar vi nyhet nr 2:


23-åring hade laddade vapen i garderob
(Norrköpings Tidningar)


När polisen gjorde husrannsakan hos en 23-årig man i Norrköping fann de inte bara narkotika utan även vapen.

Polisen gjorde husrannsakan av helt andra skäl men det visade sig att mannen förutom narkotika även hade skarpladdade vapen hemma.Vapen som hittades i en låst garderob. Det var ett avsågat hagelgevär och en revolver av typen Magnum. Revolvern var laddad med sex patroner. Hagelgeväret som är av okänt märke och var laddat med två hagelpatroner och det fanns även ytterligare ammunition i närheten. 23 åringen åtalas nu misstänkt för grovt olaga vapeninnehav, grovt narkotikabrott samt misshandel.


23-åringen har uppgett att han kände sig hotad av personer som var ute efter att råna honom då han förvarade narkotika i bostaden.han har också sagt att han även haft en pistol, men att den stals vid ett inbrott i hans lägenhet.


Vid husrannsakan fann polisen även sex påsar med marijuana i klädkammaren. Var och en vägde cirka 100 gram. Det fanns även mindre av marijuana på två andra platser i lägenheten.


Mannen hade även en digitalvåg som han antas ha vägt upp narkotikan med. Förutom innehav av narkotika så har han också troligtvis paketerat om narkotikan för försäljning.


Inga större skillnader alltså, båda har skaffat vapen för att kunna skydda sin egendom. Nu har 23-åringen inte fått något straff ännu, men vi hoppas på något liknande som för slottsfrun. De 500 kronorna som slottsfrun fick betala tror jag i och för sig är svårare för 23-åringen att få ihop, för jag antar att myndigheterna beslagtog hans värdekapital, dvs drogerna, vilket jag inte tror man gjorde med slottfruns diamanter. Därmed hoppas vi att rätten tar hänsyn till inkomstbortfallet.

Jag hoppas också att 23-åringen är klok nog att åberopa naivitetsklausulen och att rätten tror honom. Hade han inte varit så naiv, hade han vetat att det är farligt att knarka.


Kommentarer
Postat av: Rune

"Lika inför lagen", glöm det du är i Sverige nu!!



Om slottsfrun däremot hade köpt vapnen på kredit och inte kunnat betala dem. Då hade några inkassobolag sett till att fogden lagt beslag på hennes ädelstenar för att sälja dem till underpris så att inkassobolagen inte riskerat "sina" pengar.

2009-11-08 @ 12:42:22
Postat av: Ljuramannen

Din teori är nog sannolik, Rune. Om inte slottsfrun förstås hade offrat ett par ädelstenar och köpt upp inkassobolaget...



2009-11-08 @ 16:07:43
Postat av: Ljuramannen

Hoppas förresten att 23-åringen även tänker på att åberopa våldtäktsklausulen så som slottfrun gjorde. Även om man är man och fattig kan man bli våldtagen. Att bli trodd i rätten är däremot en helt annan fråga.

2009-11-08 @ 16:13:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0