Världens folk tycks inte gilla kapitalism

Ur DN idag:


"I all triumferande uppståndelse över att Berlinmurens fall också innebar Sovjetkommunismens fall har svenska massmedier missat veckans viktigaste nyhet:


Att bara var tionde världsmedborgare i dag anser att marknadskapitalismen fungerar väl.


Detta häpnadsväckande besked ges i en attitydmätning som gjorts på brittiska BBC:s uppdrag bland nästan 30.000 människor i 27 länder och som presenterades på 20-årsdagen av Berlinmurens fall.


Lika anmärkningsvärt är att var fjärde tillfrågad instämmer i påståendet att ”den fria marknadskapitalismen har obotliga brister” (is fatally flawed) – och att därför ett ”annorlunda ekonomiskt system” är nödvändigt. Inte nödvändigtvis socialism eller kommunism – den frågan har inte ställts – men ett ekonomiskt system som alltså inte är marknads­kapitalism. 


Och här är länken till Per Jönssons kolumn för den som vill läsa den i sin helhet:

http://www.dn.se/kultur-noje/kronikor/per-jonsson-nej-till-kapitalism-varldens-folk-har-rostat-om-marknaden-1.992496

Vad har det tagit åt folk? Vill dom inte göra affärer? Det kanske ändå var bättre i Sovjet?

Nej, det tror inte folk att det var. Men tänk om fler skulle börja ifrågasätta kapitalismen på allvar. Nu består hela debatten av en dum, ensidig "vill-du-ha-det -som-i-ryssland"-retorik som borde vara bortglömd. Ingen tänker framåt, på att utvecklingen på det mänskliga planet kanske inte behöver avstanna helt. Varför inte börja ställa fler frågor och börja här: Kapitalismen fungerar inte. Vad göra? En bättre kapitalism? En snällare kapitalism? Miljökapitalism? Kapitalism på kristen grund? Eller islamistisk kapitalism utan räntor? Eller varför inte nåt helt nytt system som alltså ser ut typ att liksom att alltså you know....

Ja, hur? Inte vet jag, men jag vet att om man analyserar min egen privatekonomi så tycker jag att den har drabbats av kalla kriget, den elaka öststaten med Försäkringskassan som huvudraserare, som duktigt kompletteras av  västmarknaden med Eon, Telia och några andra privatintressenter som  i sin tur anlitar Intrum Justitia, Sergel, Ak inkasso och några andra maffiabolag för att skapa lite italiensk-siciliansk medelhavsromantik i kassaboken. Med anda ord, det sämsta ur allt som närhistorien har att erbjuda.

Vet inte vad vårt nuvarande samhällssystem egentligen kallas, men hoppas att historikerna hittar på ett passande namn när mina barn-barns barn-barn läser om ett imperium i Europa som föll på sin egen orimlighet.

- Nu idag barn, ska vi läsa om det underliga 2000-talet. Då byggde man upp ett väldigt konstigt samhälle. På den tiden trodde man att de fattiga skulle bidra till samhällsuppbyggnaden genom att bli ännu fattigare. Istället för att hjälpa de här människorna att få ihop pengar till sina skulder, så gjorde man allt för att de inte skulle få några alls, på det sättet trodde man att de skulle kunna betala mera.
- Men fröken, det går ju inte?
- Nej, det har du rätt i. Idag kan vi tycka att det låter konstigt, men du förstår, det här var väldigt länge sedan och på den tiden var inte folk lika upplysta som nu.
- Men kunde dom inte räkna?
- Nej, inte som vi gör idag. Du förstår, vi pratar om en väldigt primitiv kultur, som därför också kunde te sig som väldigt grym. De förstod helt enkelt inte bättre.
 


Kommentarer
Postat av: Dwight

Det där att om man inte gillar kapitalism så är man automatiskt en hängiven Sovjetvän är lite roligt. Det går liksom inte att diskutera med någon som häver ur sig något sådant, kört från början, gå hem, drick kaffe, tänk på något annat.



Jag brukar säga att om folk hade lite empati och förnuft och sedan kunde behärska sin girighet så vore anarki en trevlig samhällsordning. Då får jag genast svaret; "Jaha, så du tycker att folk ska få slå ihjäl varandra hur som helst". Och så tar det stopp där, det är kört från början, jag går hem, dricker kaffe, tänker på något annat.

2009-11-13 @ 10:21:19
URL: http://dwights13.blogspot.com/
Postat av: Rune

Ja, nog fasen borde det finnas vettigare alternativ än idag. Alla media spelar ju på detta också. Det verkar som de bara vill dra fram ytterligheter, våldsamheter och andra krig. All den grymhet som försigår i det tysta som Ljuramannen skriver om, den är inte intressant. Men självkritiskt så är de flesta av oss såsom Dwight skriver, även jag, när man råkar på en ytterlighets-dåre som bara tänker svart-vitt då går man därifrån, man orkar inte med dem, "de blir ju ändå fogdar, tjänstemän eller inkassogorillor så småningom". :-)

2009-11-13 @ 14:56:45
Postat av: Ulrika Ring

Ja, det skulle vara intressant att höra hur framtidens historiker kommer att beskriva den galenskap som florerar idag. Jag tror inte den kommer att vara nådig. Inte på några plan.



//Ulrika

2009-11-16 @ 07:09:45
URL: http://insolvenssthlm.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0