Papporna och valet

Den utmärkta nätsidan Pappamanualen är läsvärd på många sätt. Inför valet har man gjort en enkät som heter 10 PAPPAFRÅGOR inför valet 2010. Där kan du se vad vad våra riksdagspartier tycker om den något suspekta företeelsen pappa. Kanske kan den ge vägledning till vilka lappar du ska stoppa i de fina kuverten i september. Risken finns dock att du blir förvillad och struntar i att rösta över huvudtaget och går ut och plockar svamp i stället. Kantarellerna ska visst vara fina i år.


Blir man klokare av pappamanualens enkät? Bedöm själv ärade slöläsare. Det är många kloka frågor som jag inte tänker kommentera här eftersom jag utgår från att slöläsarna kan både läsa och tänka själva. Men en fråga, den som har gnagt mig personligen sedan år 1998 måste jag bara citera rakt av. Blev nämligen väldigt glad över Vänsterpartiets svar på fråga nummer 8. Nästan som om jag själv skulle ha skrivit det.


Fråga:

Hur har Ni tänkt Er att få ett fungerande ekonomiskt system som uppmuntrar umgänge för barnen med båda föräldrarna och som inte är konfliktdrivande?


Svar från Vänsterpartiet:
Idag fastställs återbetalningsskyldigheten av underhållsstöd på inkomst två år bakåt i tiden. Det innebär problem för de umgängesföräldrar som får stora förändringar av inkomstunderlaget. Vänsterpartiet anser därför att det finns behov av att applicera en s.k. CSN-metod vid beräkning av inkomstunderlag. Detta skulle innebära att återbetalningsskyldigheten bestäms utifrån dagsaktuell inkomst om inkomsten ändrats mer än 15 procent. På grund av beräkningsreglerna för underhållsstöd är det många föräldrar som inte kan bli skuldfria. 10 procent av alla som genomgår skuldsanering får under skuldsaneringstiden nya skulder till Försäkringskassan för underhållsstöd. Försäkringskassan efterger inte dessa skulder. Det innebär att människor som genomgår skuldsanering fortfarande har stora skulder. Bland de 480 000 personer som har skulder i Kronofogdemyndighetens register har 35 procent skulder för underhållsstöd till Försäkringskassan. En förändring av beräkningsreglerna enligt CSN-modellen skulle troligtvis minska detta antal.

Vidare måste frågan om finansiering av umgängesresor få sin lösning vad gäller vårdnadshavare som inte har ekonomisk möjlighet att resa och träffa sina barn. Möjligheten att tillhandahålla ekonomiskt stöd som är reglerat inom ramen för underhållsstödet och återbetalningsskyldighet bör därför övervägas. Vi har även krävt en översyn av förbehållsbeloppet (höjning) och även att kostnader för umgänge ska kunna ingå i normalbeloppet. Vänsterpartiet menar att detta är väsentligt för att framför allt umgängesföräldern ska uppleva underhållsstödsystemet som rättvist .


Så ska det se ut V! Fortsätt i samma stil!
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,


pingat på intressant.se och Twingly


Dela Creeper

Kommentarer
Postat av: Johnny Arwidzon

:-D Fick till det på min blogg åsså. Men tar bara upp "mitt problem".

2010-08-05 @ 19:47:24
URL: http://johnnyrockersblogg.blogspot.com/
Postat av: MDAMZ

Ja nu går vi mot valtider och jag har inte en susning var jag ska lägga min röst.//Inspirerar/MDAMZ

2010-08-06 @ 06:00:20
URL: http://mdamz.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0