Medborgarlön, Ja Tack!

Lasse Ekstrand är en klok man. Det kan vi se bland annat i det här inlägget från SVT. Att sysselsätta folk till ingen nytta är en förlegad modell som vi idag ser konstiga avarter av i form av fas 3, eller barnvakter åt vuxna och friska människor i form av jobbcoacher.

MEN, som Lasse Ekstrand mycket riktigt påpekar, det finns inte mer hopp hos "fabrikskramarna" på den rödgröna sidan heller. Alla är lika fast i sina gamla tankebanor från Luthers tid.

Medborgarlön är inget nytt påfund. Minns att man i min ungdom redan på 80-talet talade om det, då med Gunnar Adler-Karlsson som främsta förespråkare. Debatten har även förts i Finland ungefär samtidigt, för den som vill gräva mera i ämnet rekommenderar jag Google, ett slags sökmotor som finns på det numera etablerade datanätverket Internet.

Men hur skulle det gå om ALLA bara gick omkring och åtnjöt en medborgarlön och INGEN jobbade?

Var inte oroliga. Skulle den risken finnas, skulle vi redan göra det. Det kommer alltid att finnas folk som vill ha mer än andra och då måste de faktiskt arbeta för det.

Men varför sitter jag här och svamlar? Läs Lasse Ekstrands utmärkta inlägg istället!Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,


pingat på intressant.se och Twingly


 Dela Creeper

Korvcoachning

Jag trodde att botten var nådd med fas 3. Nejdå. I konsten att förolämpa vuxna människor är fantasin obegränsad.

 

Det senaste är att man ska ha med sig en coach till arbetet om man ska tro Rapport.


En jobbcoach som följer med långtidsarbetslösa på praktikplatser ska ge fler varaktiga jobb. Det föreslår regeringen i en ny åtgärd.
 

En coach över tröskeln är enligt arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M), någon som stödjer både den som ska anställas och arbetsgivaren, under en lite kortare eller längre period.


Vad ska coachen göra på arbetsplatsen?
-Det kan handla om dels om stöd till den arbetssökande för att känna sig trygg. Men också att arbetsgivaren får hjälp med att utforma arbetsmiljön så att personen kan behålla praktikplatsen och att det kan leda till ett varaktigt jobb, säger Hillevi Engström.


Åtgärden vänder sig främst till äldre, långtidsarbetslösa och regeringen räknar med att 1300 personer kommer att få ta del av denna utökade coachhjälp som är ett försök under två år.


Är det värt så stora insatser för så pass få personer?
-Det är värt väldigt mycket insatser för att hjälpa människor tillbaka till allt det som ett arbete innebär. Inte bara en egen försörjning utan också en bättre självkänsla och en gemenskap.

 

 

Nu får ni väl ändå ta och ge er! Bara för att man är äldre och arbetslös är man automatiskt inte dum i huvudet. Eller har man börjat tvinga senildementa ut i arbetslivet? Är inte ålder lika med erfarenhet längre? Ska JAG, en man på 50 år, hålla en 25-åring i handen för att lära mig att öppna en dörr? Så tolkar åtminstone jag begreppet att gå över en tröskel.

 

Hur mycket ska en arbetslös få kosta ett samhälle egentligen? Om vi nu tar varm korv som exempel: En hederlig medborgare vill köpa sig en kokt med bröd. Detta gör han från en kiosk där tre personer står och trängs. Kioskägaren står och bevakar en coach, som talar om för en fd långtidsarbetslös hur lång senapssträngen ska vara. Man får förutsätta att dessa coacher är duktiga på senapssträngar så de på eftermiddagen kan vidareutbilda sig i ämnet hackad gurka. För hur ska de annars kunna coacha den långtidsarbetslöse i gurkportioner om de själva inte behärskar området? Det krävs mycket av en coach.

 

Men hur mycket kommer denna korv att kosta i slutändan? Och vem betalar? Korvgubben/kärringen tror jag inte gör det, för en egenföretagare är det både billigare och enklare att sälja korven själv. Men om han får en gratis hjälpreda som både du och jag betalar? Då kanske det kan vara lite trevligt med avlastning i höstkylan. Och för korven kan han ta samma pris för som hittills.

 

Att hjälpredan i sin tur ska ha en ledsagare gör det hela mer svårmotiverat. Jag förstår om han är synskadad, eftersom ledarhundar inte får vistas på ställen där man säljer livsmedel. Men en helt fullt normal, hörande, seende, luktande individ vars enda handikapp är att han/hon inte har jobbat på ett tag? Nu ska vi betala för denne extraperson också. Av våra gemensamma pengar, för jag tror inte att korvgubben/kärringen vill betala för en massa onödiga typer som bara står och glor.

Samma borgerskap som uppfinner dessa åtgärder brukar ofta använda ordet ”dalta”. Det daltas med fångar och invandrare och stökiga skolungar och alla som råkar stå i vägen. Om inte detta överbeskydd av en normalbefolkning är att dalta med folk har jag nog missförstått ordets innebörd. I och för sig, dalt kanske inte är synonymt med förnedring. Måste slå upp i SAOL…

 

Hur som helst: En coach som följer med till arbetsplatsen måste väl rimligen ha lön? Så hur mycket kostar ett utfört arbete egentligen? En skitersättning för den som gör jobbet PLUS lön för coachen som håller honom/henne i handen, stör, irriterar och är allmänt i vägen. Och vinst för korvgubben, dels för såld korv, dels för gratis arbetskraft. Kan han dessutom på något sätt få genom en fas 3-placering också så blir det riktigt mysigt i kiosken. Fas 3 får ju inte konkurrera med riktiga jobb men den här fas3:aren kan ju skriva en livsbok om korvförsäljarens hela karriär från den stund han lärde sig koka korv tills han rörde ihop sin första mosbytta. 225/dag borde bidra till billigare korv för konsumenten?

 

Dessa coacher då? Oftast är dessa själva arbetslösa men som sedan får jobb som ledsagare av andra olycksbröder och -systrar. Blind leder en blind, ni vet. Kvalificerar inte den bakgrunden till ytterligare en coach? En arbetslös som nu ska sadla om till arbetare måste ju rimligtvis vara hur osäker och bortkommen som helst. Till slut har vi ett samhälle där en delar ut korv och sex kontrollerar, coachar och bevakar.

 

Ärade borgare, vad var det för fel på gamla hederliga Sovjetunionen egentligen? Där hade man arbetsplikt och för att kunna sysselsätta alla var man tvungen att konstruera en massa kontroll- och bevakningsuppgifter. Ni lyckas inte lösa sysselsättningen, bra, låt bli då! Er jobblinje leder bara till ökade skatteutgifter för fullkomligt poänglösa arbetsuppgifter. Är det inte ni som vill SÄNKA skatten? Eller är det bara jag som inte kan räkna?  Och det här med varaktiga jobb... SLUTA NU!!!

 

Men i korvmojen är det gemytligt och trångt!

 

Finns det stjärterum finns det korvståndäsch den var kass, den raderar vi…

 

 

P.S. Har ni märkt att jag försöker rentvå min mansgrisimage genom att ta med båda könen när jag talar om korvgubben/kärringen? Varför ska korv bara säljas av män? Ingen könsdiskriminering på min blogg!Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

pingat på intressant.se och Twingly

 Dela Creeper

Herr Talman, nu går jag och skiter.

Var det på toa hon var eller drack hon kaffe? Tidningarna ger lite motstridiga uppgifter om riksdagsledamot Christina Höj Larsens förehavanden då hon skulle rösta på ny talman till riksdagen.

 

Aftonbladet   Expressen

 

Detta spektakel har jag INTE följt särskilt noga, eftersom jag till skillnad från det övriga landet inte anser att detta är någon viktig fråga. Vem som sitter och bestämmer över vem som står i tur att tala är inte viktigt. Talmannen är visserligen det näst högsta ämbetet vi har i detta land, men likt kungen är även talmannen opolitisk och har därmed inte mycket att säga till om.

 

Så otroligt fånigt egentligen. Om talmannen ska vara opolitisk, varför då detta ståhej? Egentligen borde väl sossarna vara glada för att en moderat har lovat att sluta tänka under en fyraårsperiod, eller om resultatet hade varit det omvända, borde alliansen ha jublat åt att en sosse tillsammans med partiboken även lämnar in hjärnan för renovering för en tid framåt.

 

Vad Christina Höj Larsen anbelangar gjorde hon helt rätt. Är det någon gång hon ska dricka kaffe eller sitta och skita, är det väl under de här kosmetiska omröstningarna. Däremot, Christina, så ska du få ett uppdrag av mig som du inte skiter i: Inom kort kommer du att få brev från mig där jag högtidligen ber dig att ta över det tomrum som Egon Frid lämnade. Egon fick ju inte fortsatt förtroende på grund av detta valsystem som jag inte ens försöker förstå mig på, kort sagt blev V en mandat kortare i Skaraborg men tydligen fick Västernorrland ett till som Christina Höj Larsen ersätter.

 

Egon Frid värnade om oss skuldsatta. Hela V har haft bra förslag inom området. V har även uppmärksammat Försäkringskassans orättvisa behandling av frånskilda män. Något man kan läsa mer ingående i det här inlägget. Det arbetet ska du fortsätta, Christina! Och det ska du göra bra. Du ska skriva motioner, interpellationer och en massa andra papper om ämnet. Då gör du ett bra arbete. Skulle talmannen käfta upp sig mot dig kan du be honom gå och skita i ditt ställe och hälsa honom att du har mer makt än han.

 

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,


pingat på intressant.se och Twingly


 Dela Creeper

RSS 2.0