Brevsvar från Göran Hägglund

Skrev ett brev till Kristedemokraternas partiordförande Göran Hägglund. Brevet såg ut ungefär som debattartikeln i Folkbladet i höstas. Nu kom ett svar, läs, bedöm och kommentera gärna. Återger Görans Hägglunds svar i sin helhet:

 

Jag vill börja med att tacka för ditt brev, och be om ursäkt för att svaret har dröjt oförsvarligt länge. Du tar upp en mycket angelägen fråga som är mycket svår att hitta en tillfredsställande lösning för. Det som börjar så tragiskt i separationen mellan föräldrar och sen fortsätter i situationer som den du beskriver.

 

Utgångspunkten i lagstiftningen är förstås barnens bästa och att man så ofta som möjligt ska kunna uppnå gemensam vårdnad. Dagens läge där ungefär 160 000 av Sveriges två miljoner barn växer upp utan sin pappa som vårdnadshavare, är inte tillfredsställande. Att döma av en lagändring från 2006, då samarbetssvårigheter blev ett starkare skäl till att upplösa vårdnaden, har antalet fall där man dömer till gemensam vårdnad minskat drastiskt. Från hälften ner till en tredjedel. Detta är ett misslyckande och mycket tråkigt för alla inblandade.

 

Precis som du skriver så har debatten kring de som är överskuldsatta på senare tid kantrat rejält. Det får kanske betecknas som bra att detta får uppmärksamhet. Samtidigt värjer man sig mot det skuldbelägganden kring lyxkonsumtion etc som förekommer i debatten.

 

Vad gäller skuldsättning så vill jag säga att det för oss kristdemokrater är viktigt att människor får en rimlig chans att göra rätt för sig. En absolut preskriptionstid på femton år bör införas för skulder som varit föremål för löneutmätning, efter vilken skulderna avskrivs.

 

För en privatperson ligger betalningsanmärkningen idag kvar i tre år efter det att skulden reglerats. Här krävs en kortare gallringstid, men även en undre beloppsgräns för hur små skulder som kan bilda underlag för en betalningsanmärkning. Ett annat kristdemokratiskt förslag har länge varit att korta tiden för när skuldsanering beviljas till tre år, jämfört med dagens fem. Det skulle innebära en oerhörd lättnad för människor som hamnat i överskuldsättning att snabbare kunna få en andra chans. Fem år är en alltför lång tid att leva på existensminimum under tunga skulder och ständig indrivning.

 

Den situation som du beskriver överensstämmer med många andras berättelser där ett ljus i tunneln saknas, där man hamnat i en position som evighetsgäldenär. Det är en ställning som måste undvikas. Ett antals kristdemokratiska riksdagsledamöter har i dagarna vänt sig till Beatrice Ask med en vädjan om att intensifiera arbetet med överskuldsättning och att skuldsättning inte får bli en livstidsdom.

 

Stockholm i januari 2010

 

Med vänliga hälsningar

KRISTDEMOKRATERNA

Göran Hägglund

Partiordförande


Själv tycker jag att Göran Hägglund tycks ha förstått problemet med överskuldsättning ganska klart och i mycket är han ju på samma våglängd som insolvensaktivisterna.

Det jag med min specifika problematik kan fundera över, är hur man ska förhindra att den nya generationens pappor överhuvudtaget slipper att hamna i denna fälla. Nu har ju t ex jag hela tiden haft gemensam vårdnad på pappret, men det tar inte Försäkringskassan någon hänsyn till. Jag har haft vårdnaden men inte haft råd att fungera som pappa.

Och sedan det viktiga: Nu är det valår. HUR ska Svenska Folket få veta att Göran Hägglund har visat förståelse för en Ljuraman? HUR ska medierna ta hans fråga till debatt och få även andra partiledare, riksdagsmän och andra politiker att hålla med Göran Hägglund?

Det är schysst att just Du, kära slöläsare, talar om för kompisar, släkt och grannar att Göran Hägglund är en hyvens karl. Men räcker det?


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Dela

Kommentarer
Postat av: Inspirera

En svår fråga och något vi alla får jobba på, onsdagen bloggande kan vara en väg och att synas i media en annan. Men allvarligt visar inte det här brevet på en liten spricka i alliansen? Jag gillar Göran han pratar fördet mesta om människan hur vi ska ha det.

2010-02-01 @ 18:05:29
URL: http://inspirera-inspirera.blogspot.com
Postat av: ulrika ring

Men se där! Det tycker jag faktiskt var riktigt bra tom. Han, eller den som skriver, handskas väl med begreppen.Jag blev mer imponerad av detta än av det tjänstemannen på judep skrev till mig.. Det var ren rappakalja. Det svar du fick ger hopp om luft att andas med.Så jag blev nog glad. Tror jag.//Ulrika

2010-02-01 @ 18:11:04
URL: http://insolvenssthlm.blogspot.com
Postat av: Ljuramannen

Jo, inspirera, visst anar man spricka åtminstone mot moderaterna.Och Ulrika, nog får du bli glad!Nu är det ju ingen som förbjuder er att använda er av Göran som slagträ mot andra beslutsfattare. "Men GÖRAN sa att...."

2010-02-01 @ 18:29:17
Postat av: Ljuramannen

Kan förresten tillägga att jag tycker att det är strongt av Göran att erkänna misslyckandet med lagändringen från 2006, då man började mer och mer döma ut ensamvårdnad pga "samarbetssvårigheter". Sen är frågan om det var borgarna eller sossarna som förberedde lagen, men bra att misslyckandet kommer fram.I praktiken är det ju endast pappor som inte samarbetar, morsorna får krångla bäst dom vill, eftrsom psyk, soc, familjerätt mfl till 99.99% består av KÄRRINGAR.

2010-02-01 @ 18:36:11
Postat av: Peder J

Ok, kul att nån på politiker-plan har dessa synpunkter...men undrar bara om de står kvar när det inte är val-år ??Hur som helst, dags för FÖRÄNDRING!!!

2010-02-01 @ 23:44:58
Postat av: Johnny Rocker

Nu vet jag ju inte om Göran är en hyvens karl precis. Ställer man sig bakom förslag såsom den nya sjukförsäkringen så är man ingen hyvens karl. Men sen vet man ju inte hur mkt småpartierna i regeringen får komproimissa. Om det nu är Göran Hägglund som skrivit brevet är han ju bra insatt i ämnet. Tror endå det var hans presssekreterare. Bra gjort Ljuraman "The man" :-)

2010-02-02 @ 08:52:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0