Moderat arbetslinje eller en jacka åt en hemlös?

Moderaternas arbetslinje når nya framgångar. Nu börjar nämligen jobb- och utvecklingsgarantins fas 3 träda i kraft på allvar. Idérika entreprenörer slåss om att sysselsätta alla stackare som har hamnat utanför samhällets omsorg. För att en människa ska känna sig hel, ska han eller hon vara sysselsatt och bidra till vår gemensamma välfärd, oavsett om hon får skälig ersättning för det eller inte.

 

Senaste tillskottet i min hemkommun är firman Prio 1. Om dem kan man läsa här.

 

Idén är alltså att gemene man samlar ihop sina gamla kläder och skänker till firman, som sedan sysselsätter arbetslösa med att sortera dessa, säljer detta vidare och gör sig en hacka på det.


- Vi tittade efter städer i ungefär samma storlek som Sundsvall och såg att Norrköping var utsatt, med stor fattigdom och många långtidsarbetslösa.


Visserligen är jag själv inte rik, men när samma tidning på annat håll pratar om Haiti, tycker jag att man ska vårda sitt språk och använda ordet fattigdom väldigt sparsamt.

 

Men om vi nu är fattiga i Norrköping, vad gör då Prio 1 åt fattigdomen? Jo, ”sysselsätter” långtidsarbetslösa och drar in 225:-/dag/anställd. Man ”erbjuder” sig att ta hand om 100 individer, vilket gör 22 500:-. PER DAG!

 

Hur dessa pengar sedan botar fattigdomen i Norrköping vet jag inte. Men här kan ni läsa mer om jobb- och utvecklingsgarantins fas 3.

 

”Sysselsättning i fas 3 kan bestå av arbetsuppgifter som annars inte skulle bli utförda eller som ordinarie personal inte hinner med och som höjer kvaliten i verksamheten.”

 

Visserligen skulle dessa arbetsuppgifter inte bli utförda, denna verksamhet skulle inte ens existera om inte regering och riksdag så frikostigt skulle bjuda på skattemedel. Men, var detta verkligen syftet när man skrev reglerna? Att man skapar sysselsättning som inte finns och tvingar folk att jobba gratis?

 

- Det handlar inte om att tjäna mycket pengar, det primära är att hjälpa människor, säger Sara Andersson.

 

Jag tycker att 22500:- om dan är en rätt hyfsad hacka.

 

Förra veckan gick jag till RIA-Center med kläder som familjen hade samlat ihop. RIA-Center är ett ställe dit hemlösa kan gå under dagen och få sig ett mål mat och eventuella kläder om sådana råkar finnas till hands. Vilket det inte alltid gör. Nu kommer här ett företag som gör detta till ren business och konkurrerar om folks garderober. Man kan skänka kläder till många organisationer, Myrorna, Hela Människan (som RIA-Center är en del av), Röda korset plus säkert några till som jag har glömt. Dessa organisationer driver en ideell verksamhet som skulle må bra av lite hjälp av både skattepengar och gratis arbetskraft. Att nu en privatkrämare på detta sätt börjar konkurrera om de hemlösas kläder och dessutom rikligt belönas av statskassan är så långt från sed och moral man kan komma.

 

 Det här får mig att spy:

Konceptet går i korthet ut på att lokalen iordningställs till butik dit folk kan skänka överblivna prylar och kläder. Sedan fräschas sakerna upp och säljs i butiken eller skänks vidare till utsatta människor.

 

Vad tror ni man gör i första hand? Säljer eller skänker bort?

Verksamheten är ett vinstdrivande företag, det är ingenting de sticker under stol med, men de uppbär inga andra bidrag än anordnarstöd.

Det kanske var svaret. Och hur mycket andra bidrag ska man ha innan det är riktigt skumt? Och vilka kläder säljer man och vilka skänker man bort? Inte heller ser jag någon förklaring på vilka dessa hjälpbehövande är. Uteliggare? Folk i Baltikum? Eller anordnarens fru?

 

På plats ska det också finnas möjlighet till personlig utveckling.

 - Vi kommer ha datorer där man kan skriva CV och personligt brev eller söka jobb och sedan bolla det hela med oss, det blir som coaching, berättar platschefen Stefan Andersson.

 

Jag är själv snart där. Fas 3 hotar med stora steg. Hamnar jag hos Er, ärade Prio 1, då hjälper ni både mig och Er själva bäst genom att låta mig vara i fred. I och för sig kan jag använda era datorer till fortsatt bloggande. För som ni själva säger: På plats ska det också finnas möjlighet till personlig utveckling. Prio 1 kommer att få många pingar på såväl bloggportal som twingly.

  

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Dela

Bra teve

Då var det onsdag och dags för en bloggrunda för hemliga klubben. Idag är temat ”Lyxfällan”, bra teve när det är som bäst. Fast här krävs ett förtydligande.

 

När medieproffs pratar om att göra bra teve så behöver begreppet "bra" inte betyda detsamma som "bra". Nej, begreppet bra teve betyder ofta snarare det motsatta. Mediebranschens terminologi är svår, i detta fall brukar det innebära att någon i ett brateveprogram hängs ut på ett eller annat sätt, de kan t ex få visa upp sina olika lyten, äta mask, få stryk, pippa med sjutton andra och bli utröstade, få en hammare i huvudet etc. Programmet sponsras av Apolloresor, Wasa knäckebröd och Glidmedlet Swosch.

 

Det som utmärker bra teve är att den som står för underhållningen redan är utsatt på ett eller annat sätt, du ser aldrig Gunnar Axén vinna tretusen genom att i en lögndetektor försäkra att han aldrig slagit en kvinna, Helena Riviére svälja kackerlackor, Mona Sahlin gifta sig med en bonde eller Maud Olofsson gräla med sin granne. Nej, man söker med ljus och lykta efter redan trasiga människor som ska förnedras ännu mer. DET är bra teve!

 

I Lyxfällan hänger man ut skuldsatta människor och låter två slipsnissar ge goda råd om självklarheter som vem som helst egentligen begriper, har man inte pengar till havregröt köper man inte oxfilé och när elräkningen till lyxvillan förfaller, kanske man kan överväga att sälja Porschen. Dessa människor har alltid sig själva att skylla. Jag försvarar inte deras lyxkonsumtion på något vis, men när man samtidigt marknadsför programmet som någon sorts lösning på vanligt folks ekonomiska problem, är det en hel del bitar som fattas. Varför kan inte slipsnissarna någon gång ta upp en helt vanlig hemlös kille från tunnelbanan och klippa sönder hans kontokort samtidigt som de förklarar att banken inte ger mer kredit om han inte gör sig av med travhästen?

 

Jag har ofta undrat vilka blondinbellawannabees det egentligen är som ställer upp frivilligt. Eller är allt bara fejk? Så korkade individer kan bara inte finnas. Men nu idag googlade jag och hittade den här artikeln. Den väcker trots sin tragik, viss munterhet hos folk med svart humor. Bra teve. Och kvällstidningsjournalistik.

 

Eftersom jag är pervers, frestas jag dock ibland av tanken att ställa upp. Kan folk äta råttor för att komma i teve kan väl jag tala om att jag lever. Men redan namnet på programmet säger att det är fel forum för mig. Både lyx och fälla. Någon lyx har jag aldrig ägnat mig åt och någon fälla, det tycker jag inte att jag har gått i. Jag har blivit utsatt för ett rättsövergrepp av en stat som ibland får världen i Kafkas böcker att framstå som ett fullt begripligt rättssamhälle.

 

Charlie och Mathias har vässat ekonomipekpinnarna och är tillbaka i en helt ny säsong!

 

Så marknadsför man programmet på TV3:s hemsida. Jag skulle gärna vilja se deras ekonomiska pekpinnar i aktion. Även dessa skygglappscharmörer skulle väl till slut fatta att det är inte jag som behöver pekpinne, det är systemet. De skulle kunna följa med mig till Försäkringskassan, till Riksdagen, till Helena Rivière och peka med både pinne och hela handen. Men det tror jag inte skulle gå för sig, då håller man helt plötsligt på med samhällsanalys, grävande journalistik, avslöjanden som gränsar till det förbjudna i TV3-sammanhang, nämligen politik. Och den sortens program är ingen bra teve.

 

Hemsidan har även en omröstning som ser ut så här:

 

Skulle du låta Charlie och Mathias ta tag i din ekonomi?

 

  • Ja, kom och hjälp mig!

  • Nej, jag har inga ekonomiska trubbel.

  • Nja, några tips hade jag gärna tagit emot, men inte mer.Jaha? Var detta alternativen? Nämnde jag ordet skygglapp? Inget svarsalternativ stämmer in, alltså kan jag inte svara. Vad sägs om att lägga till följande tre:

  • Ja, om ni försöker fatta att ekonomiska problem behöver inte bero på lyx.

  • Nej, för med er inskränkta syn vill ni inte se längre än till Operabarens herrtoalett.

  • Nej, lukten av exklusivt rakvatten får mig att spy.

Mer om lyxfällan ser du här:

http://www.tv3.se/program/lyxfaellan


Idag skriver även följande bloggare om samma ämne. Åter igen en ny bloggare, hälsar härmed autodidact välkommen till den underjordiska motsråndsrörelsen!


insolvenssthlm.blogspot.com
superskuldsatt.blogspot.com
resurspank.blogspot.com
obestand.blogg.se
metrobloggen.se/villerider
blogg.aftonbladet.se/18750
ljuramannen.blogg.se
affesblogg.blogspot.com
systemsnyltarna.blogspot.com
dwights13.blogspot.com
inspirera-inspirera.blogspot.com
fonzie.bloggspace.se
johnnyrockersblogg.blogspot.com
autodidact.blogg.se


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Dela


Jag är kompis med en kändis!

Helena Rivière trodde jag var en av moderaternas mer osynliga marionetter i den mer fascistoida falangen som då och då kunde bemöda sig med ett spydigt brev till någon av regeringens undersåtar för att sedan glömma bort vederbörande. Därför känner jag mig extra stolt idag, då hon i verkar ha blivit något av "dagens snackis" som ungdomarna säger. När hon med den lika sorgliga figuren Gunnar Axén i gårdagens debattartikel i Aftonbladet skuldbelägger en sjukskriven trebarnsmamma visar hon med all tydlighet att Moderaterna antingen tror att väljarna verkligen är masochister eller att de har tappat förståndet totalt. När man ett valår åter går ut med budskapet att de svaga (folk med skitjobb) får det bättre på bekostnad av de ännu svagare (de som inte har jobb alls), har man nog missbedömt en hel del. Mona Sahlins väska är inte  lika gångbar som Perssons herrgård. Min övertygelse är att man inte valde borgarna till makten, man valde bort Göran Perssons herrgård och taskiga attityd.

Att varken Axén eller Sköna Helena vill förstå hur Försäkringskassan och systemet drabbar folk ur de lägre stånden behöver jag väl ens kommentera, det gör deras artikel så bra ändå. Eller brevet jag själv fick av Rivière, ett svar på en lång och utförlig förklaring som hon sopar undan med några rader. Att få över 50 000 i månaden plus folkets förtroende för att äga denna insikt är avundsvärt! Jag har visat den förr men vi tar den en gång till, det är idag som det finns mediavärde i det! Tänk, Ljuramannen har brevväxlat med en kändis! Inte ens Charlotte Perellis hårlock i plånboken skulle slå det! Here it comes, favorit i repris:

"Enda chansen för dig att komma ur skulderna är väl just att du jobbar allt vad du kan och att Kronofogden tar allt över existensminimum tills du är fri.

Jag förstår att det är tufft, men du har ju rätt till ett grundavdrag på 100 000 kronor i relation till Försäkringskassan?

Dessutom kan ju skulden diskuteras med Försäkringskassan om det finns synnerliga skäl."


Kära Sköna Helena! Nu när vi är nästan kompisar, skulle inte du kunna följa med mig till Försäkringskassan och diskutera de synnerliga skälen med dem? Eller du kanske kan ringa till dem? De kanske inte lägger luren i örat på dig på samma sätt som på mig, speciellt nu, när du har skrivit en sån fin artikel till deras ära!


Vänliga hälsningar
Din tillgivne
Ljuraman

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

 Dela

Ljuramannen bjuder på frukost!

Ärade läsare!

Eftersom just DU så flitigt läser min blogg, ska jag bjuda dig på frukost! Eftersom ni är många, måste jag ordna er i små grupper, så ni som bor i Växjö, Linköping, Stockholm, Östersund, Karlstad, Örebro och Luleå kommer att få ert morgonmål först.

 

Allt DU behöver att göra är att gå till denna sida och fylla i namn och e-post, så får du kallelsen direkt till Dig.

 

Som arbetsgivare kan du skriva YouraManPower International Management. Skulle någon fråga vad ditt företag sysslar med kan du ange folkbildning som huvudnisch.

 

Låt det smaka!

 

Detta är ett samarbete med Arbetsförmedlingen, Ljuramannen och Sveriges Skattebetalare.Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Dela

En dag för Haiti

- Kronofogdemyndigheten, vad kan jag hjälpa till med?

- Tjena, det är Ljuramannen, The Man of Ljyoura you know.

- Kan jag få ditt personnummer.

- Åmendö! Du känner väl mej!

- Vi har visserligen talats vid men...

- Dö, nu är det jag som pratar, du brukar inte lyssna på mej, men just nu är det jag som skiter i dina regler för nu är det katastrof. Det handlar om Haiti.

- Haiti?

- Ja. Haiti. Du vet, medelsvennarna har bestämt sej för att ge bort en timmes lön just idag för haitierna och där tänkte jag vara med. Men det går inte utan din hjälp.

- Jag förstår inte...

- Jo, nu exakt klockan 13.00 så ger du fan i att dra av en endaste krona från mina obetalda underhåll. Förresten, ta två timmar, så kan CSN också få va med!

- Men det går ju inte till riktigt så...

- Åsså fullkomligt skiter du i alla P-bolag, inkassofirmor från AK till Sergel, Justitia behöver du inte bry dej om för dom har jag redan pratat med och dom lovade att inte utmäta en enda räkning under en timme förutsatt att jag inte skickar dit mina kompisar.

- Du ska få tala med...

- De ska jag så fan heller, du ser till att det här går i lås. Jag får det till 8 timmar, en heldag. Inget inkasserande från mitt konto på en dag. En heldag för Haiti. Och den dagen är idag.

- Men vänta nu lite...

- Bra. Då säger vi så. Du kan ta ledigt resten av dan. Vi hörs!Läs även andra bloggares åsikter om ,

Dela

Heja IFK och Baltikums sömmerskor!

Min hemstads forna stolthet heter IFK Norrköping. Numera balanserar klubben på nedflyttningsstrecket från Superettan till division 1.

 

Annat var det för ett par år sedan, då gick laget upp i Allsvenskan och detta firades med pompa och ståt. En ombyggnad av stadens fotbollsarena påbörjades och idag kan  staden stoltsera med ett ett mediokert fotbollslag som spelar på Sveriges kanske modernaste och dyraste arena.

 

Sånt här skapar problem och jag ska inte tråka ut ärade läsare med för många detaljer om varken fotboll eller kommunala turer fram och tillbaka, den fotbollsintresserade hittar nog annat mer läsvärt och tillförlitligt vad fotboll beträffar än just min blogg.

 

Nu är det dock så att IFK:s ordförande Peter Hunt har lovat att rädda sin klubb genom att skjuta till 20 miljoner kronor ur egen ficka. Egen...

 

Peter Hunt är vd och ägare till företaget Trading House som hyllas i denna artikel. En duktig kille som har sömmerskor som slavar åt honom i Kina, Polen och Estland och säkert några låglöneländer till.

 

Nu är det bara att gratulera Peter Hunt och IFK och önska att han sätter lite press på sina sömmerskor i bananrepublikerna så våra pojkar här hemma kan fortsätta att sparka boll. Skulle han marknadsanpassa deras svältlöner lite till eller hitta några som syr ännu billigare kanske vi skulle ha råd att byta ut IFK:s medelmåttor mot riktiga spelare. Undrar ur många baltsömmerskor det går på en Zlatan?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

 Dela

Regeringens misslyckande.... nä, vänta nu lite....

Det är onsdag vilket innebär att det bloggas i hus och hem hos delar av befolkningen. En närmare beskrivning, ja, till och med en komplett lista, av denna befolkningsdel följer i slutet av inlägget. Visserligen tror jag att det bloggas även på annat håll, men dessa skribenter ska ni inte bry er om, åtminstone inte på onsdagar. Om dom inte ansluter sig till vår partisanrörelse förstås, välkommen du med Blondinbella! Du blir nog skuldsatt förr eller senare du också!

 

Denna onsdags tema är det svåraste hittills åtminstone för Ljuramannen, nämligen ”Regeringens misslyckande”. Jag tvekade inför ämnet men måste ändå göra min plikt och försöka. Jag tycker nämligen inte att denna regering har misslyckats med någonting alls.

 

När dessa cyniska as fick makten var moderaterna det starkaste kortet. Man hade ombildat sig till det nya arbetarpartiet, körde stenhårt med sin arbetslinje och att folk skulle varken vara sjuka eller lata sig, dom skulle enbart lära sig att veta hut. Och visst har det gett resultat! De sjukskrivna blir utförsäkrade, förnedras, hånas, de arbetande får sänkta skatter som äts upp av höjda omkostnader, de svagaste tar livet av sig vilket givetvis är det allra bästa. Hur skulle det gå om alla bara gick omkring, levde till ingen nytta och kostade pengar? Man kan se döden som ett avskräckande exempel, det lönar sig mer att arbeta än att vara cancersjuk.

 

Finanskrisen kom som på beställning. Skulle vi haft högkonjunktur skulle det vara svårare att motivera folk till arbeten som ändå inte behövs. De enda som tjänar på hög- låg- eller mittemellankonjunktur är de som tjänar pengar på andra fåntrattars arbete under vilken konjunktur som helst, just nu kanske något mindre. Då talar vi om negativ vinst.

 

Jobbcoach är ordet. Ett annat är bemanningsföretag. Folk flyttar på folk, bestämmer, tjänar pengar men ingen vill göra jobbet. Inte jag heller. Jag sätter också hellre andra i arbete än jobbar själv. Eller coachar, lär folk hur man använder telefon, skriver CV:n och styr och ställer och hotar med avstängningar. Det är skoj!

 

Skuldsaneringslagen som skulle trätt i kraft vid årsskiftet bromsas av det nya arbetarpartiet. De anser att det är samhällsnyttigt att hålla folk i skuld, oavsett om skulderna är självförvållade eller inte. Synd att det inte finns några borgare av den gamla sorten vid makten, de som trodde på kapitalism. Nu har vi bara en massa nya arbetare, som i och för sig inte har sett arbete på vykort ens. En kapitalist ser efter sitt hus och konstaterar han då att man inte kan dra in stålar någonstans, så ser han till att få hjulen i rullning. Dessa nya arbetare funkar inte efter marknadens principer. De vill efter någon sorts nylutheransk modell plantera in skam hos folk och tror att dessa människor genom att dra vanära över sig avskräcker andra hederliga medborgare till att arbeta i sitt anletets svett långt över pensionsåldern. Sedan att dessa skuldsatta människors existens är en ren förlustaffär för alla, det bryr de sig inte om. Huvudsaken är att vi planterar in moral i folket.

 

Nu finns det ju folk som inte går på den här skiten och förhoppningsvis blir vi fler. Men nog består det här landets väljarkår av en stor samling idioter som köper hela paketet utan att fråga om varken ångervecka eller garanti. Och visst, gärna för mig, jobba på svensson om det är kul! Jag tänker sova LÄÄÄÄNNNGGE i morgon. Så länge det inte lönar sig för mig att arbeta, tänker jag inte anstränga mig särskilt mycket heller. Skulle de nya arbetarna däremot göra något för att få in mig i systemet på mina villkor, dvs att jag finge göra något nyttigt för en skälig lön som de nya arbetarna inte omgående genom sina fogdar skulle ta tillbaka, kunde vi ju resonera över en kopp kaffe och en cigarr. Men först då. Tomma hot kan ni sluta med. Jag har kusiner...

 

Ungefär så långt kom vi idag, fan, klockan är mycket, jag ska ju hinna läsa en bok också och titta på nattsändningar innan jag lägger mig, en macka skulle sitta fint.... Men, som jag sa, när jag fick uppdraget att skriva om regeringens misslyckande blev det svårt. Regeringen har inte misslyckats ett dugg, allt har gått som på räls. Det finns säkert en hel del folk i det här landet som har misslyckats med ett och annat, bland dem jag själv. Men knappast regeringen.

 

Även följande bloggare har en del att säga om ämnet, vi blir fler och fler! Ny för veckan är Resurspank, Välkommen till underjorden!


http://insolvenssthlm.blogspot.com
http://dwights13.blogspot.com
http://ljuramannen.blogg.se
http://resurspank.blogspot.com
http://superskuldsatt.blogspot.com
http://metrobloggen.se/villerider
http://obestand.blogg.se
http://blogg.aftonbladet.se/18750
http://affesblogg.blogspot.com
http://systemsnyltarna.blogspot.com
http://inspirera-inspirera.blogspot.com/
http://fonzie.bloggspace.se/1/
http://johnnyrockersblogg.blogspot.com/

Diskutera gärna vidare på Fattiga Riddares forum.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Dela

En fundering över sanningens budbärare

Media. Det är temat för onsdagens terapisession. Vår terapigrupp samlas varje onsdag och bloggar om ett särskilt tema. På torsdagarna knypplar vi spets, på fredagarna går vi en liten naturpromenad och både lördag och söndag ägnar vi oss åt att studera och tillverka sprängdeg. Måndag och tisdag vilar vi för att ladda upp till de återkommande aktiviteterna. Det är tungt att ligga samhället till last.

 

Nädå, jag skojar bara. Finns väl ingen vettig själ som går ut i naturen i den här kylan!

 

Men media. Jag läser varje dag ett par dagstidningar, ser på Aktuellt och Rapport, hör på Ekot, läser ännu mer via nätet, så helt fastvuxen i min soffa är jag inte mer än fysiskt. Men jag vet att utanför min lägenhet finns en omvärld. En som alla de nämnda medierna bevakar och berättar om för mig. Jag själv finns inte i den världen. Jag är inte krigsdrabbad, har inte varit med om någon naturkatastrof, har inte medverkat i någon film heller eller stått på Dramatens scen. Har man varit på de stora scenerna kan media skriva om man skulle skilja sig, råka spy på sig, dratta omkull eller bara synas på Åhlens. Eftersom jag inte har kändisstatus skiter medierna i om jag skiljer mig eller kräks offentligt. På Willys i Hageby hänger inga paparazzis vilket i och för sig är rätt behagligt.

 

Men jag ser på tv, alltså finns jag. Och på något konstigt sätt tillhör jag denna nation. Har t o m ett personnummer: XXXXXX-9XXX. Nä, jag vill inte skriva ut mitt hela personnummer och nian gör varken till eller från, det har nog de flesta listat ut att jag har ändå. Jag har ju någon gång antytt att jag härstammar från mongolerna. Förr fick alla utlandsfödda numret 9 som första siffra i sitt nya svenska personnummer så att myndigheterna skulle veta att dom är utbölingar, om man typ tröttnade på dem och ville skicka hem dem för att slippa slösa på gas. Jag tror att det var anledningen, något mer förnuftigt har jag inte kunnat lista ut.

 

Alltså tillhör jag numera denna nation. Och många andra med mig, inte bara utlandsfödda utan även såna med både tvåor, treor, femmor, ja alla siffrorna från noll till åtta som första siffra bland de fyra sista i sitt personnummer. Vi är många som finns men inte hörs.

 

Ska då alla höras i tid och otid? Gubben som bytte tid i tvättstugan, grannen som bytte glödlampa eller pensionärsparet som gick och handlade sidfläsk? Ja, det tycker jag. DÅ får man en bild av tillståndet i nationen. Numera är det nämligen ingen som skriver om det verkliga tillståndet i nationen. Man får en förvrängd bild av ett Sverige där alla är med i Idol, festar på Stureplan och tjänar miljoner på sin blogg, dansar i TV4 när dom inte kan dansa och så vidare. (Apropå tjäna miljoner på sin blogg, det är Blondinbella, Alex Schulman och jag, men säg inget till Kronofogden.)

 

I nästan alla kanaler finns dock så kallade vanliga människor med. Har man ingen som helst skam i kroppen kan man få erbjudandet att bli uppfläkt som årets dumhuvud under bästa sändningstid. Man kan gå ut med att vara fet, åka finlandsfärja, ha ett extremt skitigt hushåll, gräla med sin granne, ha ett konstigt sexliv, minns bland annat att en dam i TV 5 påstod sig ha sex med Berlinmuren. Och även vi skuldsatta har vårt eget program, Skuldfällan i TV 3. Men då står det i kontraktet att du ska inte i ifrågasätta något annat än ditt mentala status, allt, precis allt, är ditt eget fel. Att ta med en frånskild pappa som Försäkringskassan gör allt för att knäcka, en sjukpensionär som förlorat jobbet och därmed sitt levebröd, en människa som hamnat på obestånd på grund av saker han inte har förutsett, näääää... det blir inga tittarsiffror på det, folk vill se idioter! Och utan idioter i teve, inga reklamintäkter!

 

Hur ser media för övrigt på oss överskuldsatta? På det finns ett ganska enkelt svar: För det mesta inte alls. Och när man väl gör det har man undantagslöst en attityd som går ut på att de skuldsatta är antingen kriminella, slöa eller alternativintelligenta. Skuldfällan är långt ifrån det enda exemplet.

 

För att hålla oss till närmiljön och närminnet behöver vi inte ens byta kanal, på den här bloggen har vi detta exempel från Rapport. Jag skrev alltså ett brev till redaktionen. Tror ni att dom svarade? Det trodde inte jag heller när jag skrev det.

 

Vi kan ta ett annat exempel. Annika Creutzer är ekonomijournalist på Aftonbladet och e24. I höstas skrev hon bland annat den här artikeln.

 

Den tyckte inte jag var ett dugg rolig så jag skrev ett brev till henne, den orkar ingen här läsa i sin helhet, men gick kort och gott ut på att tala om hur vi har det i folkhemmet. Hon svarade så här:

 

Tack för ditt brev!

Du sätter fingret på ett stort problem. Det finns mycket att ta upp kring underhåll och de fällor som finns. Det är värt en egen artikel (eller flera).

Jag sparar ditt brev. Kan inte lova när vi kan ta tag i detta.

Rubriken, som inte jag satt, syftar på de människor som kan påverka sina skulder. Jag är fullt medveten om att det inte är möjligt i den situation som du, och många andra, befinner dig i.

Med vänliga hälsningar

Annika Creutzer

 

Det var väl ett positivt svar! Förutom, just det, ”Kan inte lova när vi kan ta tag i detta.”

 

Igår skickade grannen en artikel av samma Annika Creutzer till mig. Den här.

 

NEJ NEJ NEJ!!!! Annika, snälla, läs mitt brev en gång till, det som du lovade att spara. Där skriver jag uttryckligen om mitt besök hos den kommunale konsument- tillika skuldrådgivaren som gav mig rådet att ge fan i att betala underhåll och bli evighetsgäldenär, för det var det enda han hade att erbjuda.

 

Varför är ekonomijournalister så infantila? Varför beskriver dom verkligheten som något som inte finns? Ljuger dom? Eller är dom helt enkelt så inkörda i sina gamla hjulspår att de inte ser något annat? Eller är dom helt enkelt bara korkade?

 

Jag tror att dom har fel kompisar. Det enda dom ser på jobbet är bisnessmän, kronofogdar, penningplacerare, inte en enda vanlig människa någonsin. Och vill man röra sig i den världen ska man nog passa sig om man vill ha dom hetaste stalltipsen. Du biter inte den hand som föder dig.

 

TV4 har vi behandlat tidigare, den här är en klassiker. Ska man skratta, gråta eller ta sig för pannan?

 

Och så där håller det på. Dag ut och dag in.

 

Men ska vi inte sluta lite positivt ändå? Tycker att Folkbladet gör en stor kulturgärning genom att publicera Sven Wernströms krönikor. Den här från igår fick mig på gott humör vid frukostbordet, särskilt avdelningen om Kronofogden och ungdomarna med sms-lånen. Sven fyller 85 år i år. Är det bara den generationen som fortfarande kan ifrågasätta saker ur rätt perspektiv? Och hur många år ska det ta för Annika Creutzers årskull att förstå skillnaden mellan rätt och fel i de lite större sammanhangen?


Läs även vad följande medlemmar i terapigruppen har fått ihop om samma tema:

http://blogg.aftonbladet.se/18750
http://insolvenssthlm.blogspot.com
http://superskuldsatt.blogspot.com
http://obestand.blogg.se
http://metrobloggen.se/villerider
http://affesblogg.blogspot.com/
http://systemsnyltarna.blogspot.com/

http://dwights13.blogspot.com/
http://fonzie.bloggspace.se
http://www.inspirera-inspirera.blogspot.com/
http://arwidzonsblogg.blogspot.com/

Diskutera även vidare hos Fattiga-Riddare, forumdelen för bloggkommentarer. Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,  

Dela

Normalbelopp - hur normalt är det?

Då var det slut på julfirandet och dags för en bloggonsdag för Kronovraksklubben. Och för att fira detta, lägger vi första bloggonsdagen på en röd dag.

 

Dagens tema är normalbeloppet. Det har klubbens president bestämt. Undrar om Hells Angels president använder lika fina ord när han bestämmer som vår? För visst är normalbelopp ett fint ord! Smaka på det, NNNNNOOOORRRMMAAALLLLLL!

 

Ordets första nasala fonem ger utrymme för eftertanke, blunda gärna när ni långsamt börjar uttala ordet: NNNNN... och så övergår ni sakta till den hårda vokalen OOOO... glider obemärkt till RRR...MM..AAA..LLLLLL!

 

Visst känns det fint? Då fortsätter vi med: B-B-B..... ELLLL...OPP! 

 

Nä, belopp känns inte lika gôtt att suga på som normal, beroende på den tonande klusilen B i början av ordet, som genast ger ett intryck av stamning. Mitt egentliga modersmål, som talas av ett folkslag bestående av ca 5 miljoner invånare i öster, vilka enligt den senaste forskningen härstammar från Mongoliet, känner ursprungligen inte till fonemet B utan använder sig av dess tonlösa motsvarighet P. Dock har de yngre generationerna i takt med urbanisering anammat även den tonande varianten av fonemet och därmed bland sina medborgare, som i tid och otid dränker sig i de tusen sjöarna, fått även mer stammande individer.

 

Freud skulle däremot med all säkerhet tolka stammandet mer som ett resultat av inlärda trauman än av fonetik. Ty nog är det väl så att för oss i Kronovraksklubben framkallar ordet belopp enbart negativa associationer. Hur många belopp har vi fått krav på, hur många belopp har vi sett på inbetalningskort som vi sedan rivit sönder eller tänt grillen på balkongen med, för att njuta av ett paket hotdogs med utgånget datum på tillsammans med våra barn som vi får rå om en hel helg? Hur ofta ser vi sifferkombinationer i vår vardag som orsakar positiva vibrationer i själen? Ytterst sällan dristar jag mig till att påstå.

 

Men normala. Det vill vi ju alla till mans och kvinns vara i någon mån. För att förstå ordet, ser vi vad SAOL, Svenska Akademiens grabbar och tjejer har att säga om ordet:

 

normal - regelrätt, som sig bör, vanlig, genomsnittsordinär, vid sina sinnens fulla bruk, fullt klok.

 

Exakt! Just sådana vill vi vara. Medelmåttor. Och när man nu talar om för oss att vi har ett normalbelopp att leva efter, vem kan då klaga? Tidigare hette det visst existensminimum, fy så fult! Nä, normala vill vi vara, tjäna precis lika mycket som alla andra, inte mer. Man ska inte sticka ut. Höginkomsttagare kan inte känna sig normala. Inte låginkomstdito heller. Normala är vi och normalbelopp ska vi ha.

 

Dock när man läser att normalbeloppet för en ensamstående är 4482 kronor/mån, undrar man hur normalt beloppet egentligen är. Har alla medelmåttor det så?

 

Nu har någon på Skatteverket bestämt sig för att normalbeloppet för i år sänks med 67 kronor. Det gör inget. Bara man gör det för alla normala människor. Då är allt som sig bör, vanligt och genomsnittsordinärt. Hur normala dessa beslutsfattare som byter ord för att det ska låta fint när katten skiter är, det vet jag inte. Eller så läser dom inte SAOL. Vid sina sinnens fulla bruk? Fullt kloka? Nä, knappast.


Blir ni inte fullt kloka på denna vetenskapliga analys av normalbeloppet, tycker jag att ni kan se om den övriga Kronovraksklubben, nämligen följande bloggare, lyckas bättre:
http://blogg.aftonbladet.se/18750

http://insolvenssthlm.blogspot.com
http://superskuldsatt.blogspot.com
http://obestand.blogg.se
http://metrobloggen.se/villerider
http://affesblogg.blogspot.com/
http://systemsnyltarna.blogspot.com/

http://dwights13.blogspot.com/
http://fonzie.bloggspace.se
http://www.inspirera-inspirera.blogspot.com/


Diskutera även vidare hos Fattiga-Riddare, forumdelen för bloggkommentarer.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
 
Jag har placerat min blogg i Norrköpingbloggkartan.se!Dela

Vi har inget Cafe Opera eller Se & hör. Men vi har Hells Angels och NT!

Ljuramannen fick idag ett par berömmande ord från lite oväntat håll, nämligen MC-organisationen ABATEs och Bikerpartiets nättidning Payback. Tack för uppmuntran Peter!

Det jag hittills har roat mig med har ju varit att jämföra inkasserare och inkasserare, HA och de övriga, och tyckt att det har skrivits mer om lovligt om brott som aldrig tycks äga rum. Men nu börjar jag på allvar undra hur det står till med proportionerna av rapporterandet. Idag har man för bara en timme sedan i NT kommit med det senaste kändisskvallret. I kväll hade man tydligen en bjudning eller galamiddag av nåt slag hos HA och givetvis är både polisen och NT där. Polisens närvaro förstår jag, eftersom de bor vägg i vägg med HA och slipper därmed slösa på bensin till att ta sig t ex till Ljura (2,5 km) och reda ut förhållandena med min sönderslagna backspegel.

Men Norrköpings Tidningar... Nästa gång vill jag ha ett reportage från insidan och inte bara bilder på polisbilarna utanför, dom har vi redan sett. Nä, lite skvaller à la Se & Hör, vilka som var där, lite kändismingel, hur festblåsorna såg ut och om man drack Veuve Clicquot Ponsardin som välkomstdrink, något franskt mörkt rödvin till köttet, eller rent av hembränt till kaffet. När vi nu har riktiga kändisar i denna byhåla vill vi även veta hur man ska bete sig när man blir bortbjuden nästa gång.

Tyckte att sign "Jimmys" fundering  på kommentarsidan till artikeln var befogad när han undrade om polisen inte kunde gå till grannen utan var tvungna att ta bilen...Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,
Dela

Jag ska hämta min storebror! Han ska ge dej på moppe!

Jag hade egentligen tänkt att sluta göra mig rolig över Hells Angels etablering i min hemkommun. Och det tänker jag göra också, för det jag läste i dagens lokalpravda gjorde mig inte ett dugg road, jag blev rädd. Eller förresten, lite road blev jag:

 

- Jag är förvånad över att Hells Angels tar en mc-klubb under sina vingar som är så sargad och svag, säger Anne Asp chef för kriminalpolisen i Norrköping.


Låter som en småskoletjej, ”Du ska inte tro att jag är rädd för dej, jag känner en som är mycket starkare än du!” För att i nästa andetag hota med att hon ska hämta sin storebror och sina kusiner:

 

Hon menar vidare att oavsett vilket namn det står utanför lokalen kommer polis tillsammans med andra myndigheter - som försäkringskassan, skattemyndigheten, kommunen och kronofogden - att göra det svårare för de kriminella att fortsätta sina invanda liv.

 

Och det är här jag blir rädd. Jag har inte haft särskilt mycket otalt med polisen och är således inte särskilt rädd för dem heller. Men när man hotar med kusinerna i den statliga storfamiljen, då finns all anledning att bli oroad. Eller kan det rent av vara så att försäkringskassan, skattemyndigheten, kommunen och kronofogden inte längre har tid för mig och andra rättshaverister, eftersom man måste gillra fällor för folk med tvåhjuliga fordon?

 

Hells Angels, Akta er! Några konstaplar tycker jag inte ni ska ta så allvarligt på men när staten sätter in dom tuffa grabbarna och tjejerna, då kan det bara gå åt helvete! Fråga en som har fått sitt liv totalkraschad av denna DDR-inspirerade stormaffia.

 

Skulle gärna vilja veta hur försäkringskassan, skattemyndigheten, kommunen och kronofogden kommer att särbehandla just motorister. Om de redan inte finns i deras klor, vilka konstigheter kommer man då att hitta på? Något annat kan jag inte få det till än att om försäkringskassan, skattemyndigheten, kommunen och kronofogden ska sätta in extrainsatser mot moppepojkarna, måste man provocera fram oegentligheter som inte redan finns i deras papper.


Och för att ytterligare öka förvirringen drar kärringen till med följande:


Anne Asp anser ändå inte att allmänheten behöver vara orolig för att Hells Angels nu finns i Norrköping.

- Hells Angels brukar inte störa allmänheten utan det handlar om uppgörelser med andra kriminella.


Anne Asp, hur ska du ha det? Är dom farliga för oss vanliga gråsossar eller inte? Om inte, varför då detta ståhej? Ägna er åt de verkliga terroristerna istället! Eller syftar du med begreppet andra kriminella på just försäkringskassan, skattemyndigheten, kommunen och kronofogden?


 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Dela

Nyetablering av företag från nyår

Gott nytt år på er!


Årets första inlägg handlar om en affärsetablering man länge gått och väntat på från åtminstone lokalpressens sida. Och idag rapporterar Norrköpings Tidningar att affären är i hamn. Och se så stolt vårt kommuns namn stoltserar längst ner på företagets hemsida!


Hells Angels har efter flera års förhandlingar, eller prospectskap som affärsförhandlingar kallas på branschens eget språk, godkänt MC-klubben Top Side i Norrköping som fullvärdiga medlemmar.
Ljuramannen kan bara gratulera Norrköpings näringsliv inom inkassobranchen till detta friska tillskott och önska Hells Angelsavdelningen ett framgångsrikt 2010!


Hells Angels är ett känt varumärke som härstammar från USA men har likt Elvis och Tupperware spridit sig till alla delar av det civiliserade Europa. Förutom nämnd inkassoverksamhet kommer man även att bidra med andra näringsgrenar, då främst motorism, turism och bevakningsverksamhet.


Motorismen för med sig ökad försäljning på fordons- och reservdelsmarknaden. Samtidigt kommer man att bidra med betydande faktakunskaper inom området. Även bensinföretagen borde glädjas.


Turismen för med sig många färska kronor till kommunkassan. I reklamvärde kan Hells Angels ur norrköpingsperspektiv sett endast jämföras med Ragnar Dahlberg. Vi har i färskt minne hur turistbussarna körde runt hans bostad. Vi kan redan nu se fram emot paketbussresor till Kolmårdens Djurpark kombinerade med en tur förbi Hells Angels huvudkvarter. De lokala pizzeriorna och krogarna kommer att fördubbla sin omsättning. Kanske kan kommunens turistbyrå utöka sitt sortiment av souvenirer? Vykort och små vimplar med Hells Angelsmotiv? Eller varför inte små gnuggtatueringar? Jag tror att man kan komma överens om rättigheterna till namnet och logotypen.


Företagets bevakningsverksamhet är känd världen över. Storstjärnor som Rolling Stones har anlitat företaget. Hells Angels uniform inger respekt till skillnad från t ex Securitas som ju tvingades byta namn för inte alls länge sedan. Tänk er ett busfritt Hageby Centrum med ett par ansvarstagande herrar sittande på Lindahls konditori! Något för Hageby Centrums ledning att tänka på under den pågående ombyggnaden! Vad sägs om följande slogan: HA+HC= Handel i Trygghet! 


För oss som dagligen får brev från Kronofogden, Intrum Justitia, SoS Inkasso samt ett tiotal andra inkasseringsföretag gör en entreprenör ytterligare ingen skillnad. Hells Angels är dessutom kända för att rationalisera bort all onödig byråkrati och koncentrera sig på kärnverksamheten, något för andra företag att ta efter.


Till Hells Angels vill vi bara säga: Välkomna till Den Fjärde Storstadsregionen! Ert marknadsvärde tillsammans med kommunens goda rykte kommer att skapa många rubriker! Ni har många fördomar mot er, men detta har drabbat även andra amerikanska företag i regionen, som exempel kan vi nämna Dow Chemical. Och i jämförelse med DC har HA aldrig kopplats ihop med miljöbrott. Ej heller brukar de slumpvis välja sina inkasso-offer och har mig veterligen hållt sig borta från all form av försäljning av förfallna elräkningar och annan maffiaverksamhet som Intrum Justitia, Sergel och de övriga, riktiga brottssyndikaten sysslar med, ej heller använder de sig av Kronofogden som målvakt då barnfamiljer ska vräkas.


Förresten, är det bara jag som tycker att  Läsarnas Hells Angelsbilder ska få 2009 års Åsa-Nissepris så här i efterskott? Jag anser att både idén och rubriken berättigar till det. Dessa spännande bilder från NT kan ni se här.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,  

Dela

RSS 2.0