Normalbelopp - hur normalt är det?

Då var det slut på julfirandet och dags för en bloggonsdag för Kronovraksklubben. Och för att fira detta, lägger vi första bloggonsdagen på en röd dag.

 

Dagens tema är normalbeloppet. Det har klubbens president bestämt. Undrar om Hells Angels president använder lika fina ord när han bestämmer som vår? För visst är normalbelopp ett fint ord! Smaka på det, NNNNNOOOORRRMMAAALLLLLL!

 

Ordets första nasala fonem ger utrymme för eftertanke, blunda gärna när ni långsamt börjar uttala ordet: NNNNN... och så övergår ni sakta till den hårda vokalen OOOO... glider obemärkt till RRR...MM..AAA..LLLLLL!

 

Visst känns det fint? Då fortsätter vi med: B-B-B..... ELLLL...OPP! 

 

Nä, belopp känns inte lika gôtt att suga på som normal, beroende på den tonande klusilen B i början av ordet, som genast ger ett intryck av stamning. Mitt egentliga modersmål, som talas av ett folkslag bestående av ca 5 miljoner invånare i öster, vilka enligt den senaste forskningen härstammar från Mongoliet, känner ursprungligen inte till fonemet B utan använder sig av dess tonlösa motsvarighet P. Dock har de yngre generationerna i takt med urbanisering anammat även den tonande varianten av fonemet och därmed bland sina medborgare, som i tid och otid dränker sig i de tusen sjöarna, fått även mer stammande individer.

 

Freud skulle däremot med all säkerhet tolka stammandet mer som ett resultat av inlärda trauman än av fonetik. Ty nog är det väl så att för oss i Kronovraksklubben framkallar ordet belopp enbart negativa associationer. Hur många belopp har vi fått krav på, hur många belopp har vi sett på inbetalningskort som vi sedan rivit sönder eller tänt grillen på balkongen med, för att njuta av ett paket hotdogs med utgånget datum på tillsammans med våra barn som vi får rå om en hel helg? Hur ofta ser vi sifferkombinationer i vår vardag som orsakar positiva vibrationer i själen? Ytterst sällan dristar jag mig till att påstå.

 

Men normala. Det vill vi ju alla till mans och kvinns vara i någon mån. För att förstå ordet, ser vi vad SAOL, Svenska Akademiens grabbar och tjejer har att säga om ordet:

 

normal - regelrätt, som sig bör, vanlig, genomsnittsordinär, vid sina sinnens fulla bruk, fullt klok.

 

Exakt! Just sådana vill vi vara. Medelmåttor. Och när man nu talar om för oss att vi har ett normalbelopp att leva efter, vem kan då klaga? Tidigare hette det visst existensminimum, fy så fult! Nä, normala vill vi vara, tjäna precis lika mycket som alla andra, inte mer. Man ska inte sticka ut. Höginkomsttagare kan inte känna sig normala. Inte låginkomstdito heller. Normala är vi och normalbelopp ska vi ha.

 

Dock när man läser att normalbeloppet för en ensamstående är 4482 kronor/mån, undrar man hur normalt beloppet egentligen är. Har alla medelmåttor det så?

 

Nu har någon på Skatteverket bestämt sig för att normalbeloppet för i år sänks med 67 kronor. Det gör inget. Bara man gör det för alla normala människor. Då är allt som sig bör, vanligt och genomsnittsordinärt. Hur normala dessa beslutsfattare som byter ord för att det ska låta fint när katten skiter är, det vet jag inte. Eller så läser dom inte SAOL. Vid sina sinnens fulla bruk? Fullt kloka? Nä, knappast.


Blir ni inte fullt kloka på denna vetenskapliga analys av normalbeloppet, tycker jag att ni kan se om den övriga Kronovraksklubben, nämligen följande bloggare, lyckas bättre:
http://blogg.aftonbladet.se/18750

http://insolvenssthlm.blogspot.com
http://superskuldsatt.blogspot.com
http://obestand.blogg.se
http://metrobloggen.se/villerider
http://affesblogg.blogspot.com/
http://systemsnyltarna.blogspot.com/

http://dwights13.blogspot.com/
http://fonzie.bloggspace.se
http://www.inspirera-inspirera.blogspot.com/


Diskutera även vidare hos Fattiga-Riddare, forumdelen för bloggkommentarer.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
 
Jag har placerat min blogg i Norrköpingbloggkartan.se!Dela

Kommentarer
Postat av: Inspirera

Normal finns det!!! snarare har underklass blivit större. Inte fasiken har jag något <i>normalbelopp<i> i min plånbok, inte heller har jag en årslön sparad.

Jag har levt under alla normala begrepp länge nu.Det här systemet gör folk kriminella antingen i tanken eller så förverkligar man tanken...hur som helst är det illa.

2010-01-06 @ 12:10:48
URL: http://inspirera-inspirera.blogspot.com
Postat av: Hagebykvinnan

Bra, Ljura. Har samma tankar, "ska" ju klara mig och tonåringen på totalt 7219 kr/månad, och det går ju inte, eftersom jag inte får in några 7219 kr/månad ens när jag jobbar....det där "normala" gäller bara dem som har pengarna. Bättre om det vore en rättighet att ha så mycket att leva på, minst, men så blir det nog aldrig. Vem är normal, egentligen, i det här systemet?

2010-01-06 @ 13:27:27
Postat av: Anonym

Ett mycket "fullt klokt", alltså "normalt" inlägg i debatten. Undrar om "fullt klok", alltså "normalt" är lika med "vist"? Har inte hört om någon politiker (exempelvis) som varit "fullt klok" eller "normal" eller för den delen "vis" sedan Per Albin Hansson.

Fortsät blogga Ljuramannen. För mig är du alldeles normal. Alltså "fullt klok" unt sp veiter, unt so veiter

2010-01-08 @ 21:10:34
Postat av: Ljuramannen

Tack alla! Vad normal man känner sig helt plötsligt...2010-01-09 @ 00:30:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0