Skamlista - vår nya modell?

Rapport igår:

I krisens Estland struntar många i att betala underhåll för sina barn. I ett försök att komma till rätta med problemet publiceras nu namn på dem som inte har betalat.


Godkännande
För att man ska bli uthängd på justitieministeriets officiella lista måste en av föräldrarna och kronofogden ge sitt godkännande. Intresset är rekordstort och på knappt två veckor har mer än 100 personer hamnat på listan. Här kan man förutom namn också se personnummer och hur mycket man är skyldig sin före detta make eller maka.
-Vi erkänner att listan är utpekande men just för att den pekar ut folk så tror att den har en positiv effekt. Det är klart att ingen vill hamna på listan och därför tror vi att man nu tar ett större ansvar, säger Kaidi Lippis på Estlands justitiedepartement.


"Sovjetmetoder"
Sammanlagt är det idag närmare 5 000 personer i Estland som inte betalar underhåll för sina barn. Myndigheterna tror att det är ett effektivare medel att offentliggöra syndarna istället för att hota med böter och fängelse.
-Obetalt underhåll är ett allvarligt problem i Estland, speciellt i den här svåra ekonomiska situationen. Om en av föräldrarna inte får underhåll varje månad hamnar familjen lätt på en inkomst som ligger under minimigränsen, säger Kaidi Lippis på Estlands justitiedepartement.

-Om man behöver sådana här metoder är det som att gå tillbaka till sovjettiden eller medeltiden för då var det kutym att sätta upp folk på skamlistor, säger familjeterapeuten Merle Ameljushenko till Rapport.

 

Hela inslaget ser ni här.

 

Något för Sverige att ta efter? Det är nästan så jag tycker det. Jag skulle bli nummer ett, och eftersom countryorkestern jag spelar i just nu har halkat till en femteplats på Svenska Närradiolistan, vore det kul att få vara listetta åtminstone en gång i livet.

 

Den estniske mannen i artikeln påpekar att han faktiskt har lite svårt att få pengarna att räcka till. Utan att vara helt insatt i den estniska ekonomin har jag svårt att tänka mig att han ljuger. Kaidi Lippis på Estlands justitiedepartement säger ju faktiskt:

- Om en av föräldrarna inte får underhåll varje månad hamnar familjen lätt på en inkomst som ligger under minimigränsen.


I Sverige blir barnen inte utan pengar, Försäkringskassans garantier gäller och inget fel i det så långt. Jag har svårt att tänka mig att en ensamförälder i Estland får lika mycket barnbidrag, underhåll, bostadsbidrag samt i vissa fall även ett antal andra bidrag, t ex vårdbidrag, som i Sverige. Är det någon som lider i detta land så är det inte nödvändigtvis den ensamvårdande föräldern.

 

 Det anmärkningsvärda är att man från Rapportredaktionen har tryckt en enkät i slutet på artikeln där medelsvensson får tycka till om vi borde införa lite hederlig sovjetaction i Sverige också. Varför bara nu? När ester till exempel vill förbjuda ryssar att existera, frågar Rapport aldrig om svenne också vill förbjuda olika nationaliteter och i så fall vilka.  Inte heller när man rapporterar från den stora världen och berättar om otrogna kvinnor eller homosexuella som stenas till döds har jag sett en enda fråga om vi ska införa stening eller offentliga hängningar som fredagsnöje på Sergels Torg. Nu tar man en populistisk sakfråga ur sitt sammanhang och gör enkät av den utan att ens försöka jämföra de olika ländernas system i övrigt. Tänk om Rapport verkligen skulle börja rota i hur den som inte betalar underhåll i Sverige egentligen har det och VARFÖR han ( ja, oftast en han) inte betalar, skulle Rapport hitta ett sovjet som slår alla skamlistor. Men det vore farligt. Helt plötsligt upptäcker vi att felet inte ligger hos den som inte betalar, utan hos systemet som gör det omöjligt för honom att betala. Sovjet låg helt plötsligt inte där det skulle ligga.

 

Men visst ska vi ha en skamlista! På den svenska listan skulle jag vilja ha två kolumner. ”Detta är Ljuramannen skyldig Försäkringskassan i underhåll” och bredvid den ”Så här mycket pengar hade Ljuramannen innan Försäkringskassan började mäta ut honom”. Då kanske vi skulle få en lite mer sansad bild av verkligheten.
Eller kanske till och med en debatt, där de anklagade får en chans att försvara sig och förklara sin situation?
(Ja, jag vet... det sista var ett skämt.)


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,


Dela

Kommentarer
Postat av: Mannan

...jag hoppades att det skulle vara ett skämt, men insåg sedan att det ingalunda är 1 april idag! Oh min Gud, hur tänkte de när de satsade på den idén? Naturligtvis finns det fäder som inte VILL betala, men hur många är de i förhållande till alla dem som vill men inte kan??Jag får snart en riktig hjärnblödning!

2010-02-21 @ 21:49:22
URL: http://resurspank.blogspot.com
Postat av: Ljuramannen

Jag tror ju inte riktigt att det är den estniska överklassen som låter bli att betala. Detta med dubbel skam är det sjuka, man hängs inte bara ut för att man inte betalar utan också för att man är fattig.Men våra medier är inte ett dugg bättre, förutom Rapports hångallup, var det inte alls länge sedan gick vår lokaltidning Extra gick ut med löpet "Tusentals östgötar STRUNTAR i att betala underhåll".

2010-02-21 @ 22:05:13
Postat av: ulrika ring

ja vad ska man säga. Dessa pappor... Det är inte lätt att göra rätt minsann.

2010-02-22 @ 00:07:51
URL: http://insolvenssthlm.blogspot.com
Postat av: ulrika ring

...alltså det är inte lätt för papporna att göra rätt menar jag.

2010-02-22 @ 00:08:50
URL: http://insolvenssthlm.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0