Måste man vara autistisk för att jobba på Arbetsförmedlingen?

Folkbladet idag.

Är alla som har något att säga till om på Arbetsförmedlingen autistiska med inslag av Aspergers syndrom? Ursäkta nu alla ni med dessa diagnoser, meningen är inte att förolämpa er. Skulle hellre själv bli jämförd med en schimpans än med en som jobbar på Arbetsförmedlingen. Men jag kan inte blunda för att dessa varelsers förehavanden på senaste tiden så väl stämmer in på just era diagnoser. Att varelserna annars har intellekt som mest är att likna vid kräldjur är en annan sak. Till skillnad från de flesta diagnostiserade, ofta högfungerande och begåvade aspergare och autister jag känner, förekommer ingen tankeverksamhet alls hos reptilerna på Af.  

Autism- och Aspergerföreningen i Östergötland satte inte EU-loggan på sin bok. Nu får föreningen inte de cirka 70 000 kronor från EU, som man hade blivit lovad från början.

EU-flaggan och Mål 3-logotypen ska vara angiven på bokens första sida och eftersom boken inte uppfyller detta krav, får föreningen inga pengar.


När jag först hörde nyheten i bilradion, då jag faktiskt åkte med en autist, dvs min son, som förhoppningsvis aldrig kommer att jobba på Af, var första tanken "typiskt EU". Men icke!


Det är Europeiska socialfonden i Sverige, ESF, som beviljade projektet pengar men det är Arbetsförmedlingen som sköter ESF:s utbetalningar, varför det är Arbetsförmedlingen som är föreningens motpart i ärendet.

Och inte nog med det. Ska de va så ska de va. I en autistisk värld fungerar inga ändrigar eller omställningar. Står det i pappren att det ska vara logga så ska det vara logga och följaktligen:

Autism-och Aspergerföreningen överklagade beslutet till Länsrätten i Stockholms län, som i en dom i juni förra året gav föreningen rätt. Arbetsförmedlingen skulle stå för kostnaderna för bokframställningen, ansåg Länsrätten. Arbetsförmedlingen överklagade då Länsrättens dom till Kammarrätten i Stockholm, som nu har gett Arbetsförmedlingen rätt. Det blir inga pengar när EU-loggan saknas.

Det handlar alltså om 70 000:-. Den totala kostnaden för fas 3 har jag ingen koll på, men vet att bara ett ställe som Jobbfabriken får ca 45 000:- på EN DAG. På två dagar har man överskridit Autism-och Aspergerföreningens begärda summa med råge. Hur mycket rättegångarna har kostat förtäljer icke historien.

Men har ni någon gång försökt att argumentera med en autist när han eller hon har låst sig i en sak som inte stämmer med den egna världsbilden? Allt ska gå efter en viss mall, helst ett schema, det är det som är utmärkande för diagnosen. Många diagnostiserade lär sig att hantera sitt handikapp och förstår sin begränsning, andra gör det inte.

Ett exempel på dylikt inrutat beteende kan uttalandet från Gösta Landgren illustrera när Östnytt frågar honom om syftet med fas 3.

”Har man gått arbetslös ett par år och kommer längre och längre från arbetsmarknaden får man börja träna det här vanliga på att gå i grupp och gå upp klockan åtta och gå hem halv fem och vara i grupp...”

Och har man ingen logga på en bok så har man inte.

Oavsett om det finns något syfte med att gå upp klockan åtta eller med gruppen där du ska sitta eller om loggan behövs eller inte så kan man inte ändra på det tvångsmässiga. Något stämmer inte med det du har rutat in i din hjärna och då är det kört. Endast kaos återstår. 

Förstår bara inte varför man inte har någon som styr verksamheten på Af, autister som leder andra autister är inte helt lyckat i alla sammanhang, inte ens i detta grupparbetenas förlovade land.

Autistklassen där min son går jobbar mycket efter minutiösa scheman. Detta för att man ska lära sig att förstå sin omgivning. Läraren sätter schemat och eleven följer efter. Ungefär som förhållandet mellan regeringen och arbetsförmedlingen. Vill gärna att min son ska få någon sorts kreativ arbetsträning så småningom, men då helst bland lite mer begåvade individer. Det är dock inget fel i sig att placera folk på Arbetsförmedlingen. Det är bara synd att deras arbetsträning ska drabba så många andra när vissa övningar inte går som de ska.Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,pingat på intressant.se och Twingly

 Dela

Creeper

Kommentarer
Postat av: Mannan

Se där... vore det inte enklare att anmäla samtliga beslutsfattare på AF till Autismföreningen för att de ska få rätt stöd i tillvaron, och låta Autismföreningens medlemmar sköta AF:s autistiska paragrafrytteri?

2010-06-07 @ 19:39:47
URL: http://resurspank.blogspot.com
Postat av: Gubben

Tror du verkligen att en arbetsförmedlare är så smart?Tror fullt och fast på att dessa individer är resterna från Neandertalarna!Här kommer beviset.”Människor och neandertalare fick barn med varandra, vilket ledde till att en del människor som lever idag har neandertalargener i sig. Det står nu klart efter att forskare presenterat en detaljerad kartläggning av vår närmsta släktings genmaterial. Bakom upptäckten står den svenske genetikern ”.Givetvis har jag manipulerat lite i texten så den passar!

2010-06-07 @ 21:25:20
URL: http://mhats.blogg.se/
Postat av: Ulrika Ring

Ja vad ska man säga...Du vet vad jag tycker. Jag står right behind you!

2010-06-07 @ 21:59:58
URL: http://blogg.fattigariddare.info
Postat av: Obestånd

Ja. Få se hur AF reagerar när jag ska traska in den första augusti med min "obearbetade och obehandlade" (dvs ingen rehab/habilitering) Asperger till deras lilla lekstuga för tre månader framåt. Det enda jag önskar är att jag får ett positivt besked från universitet i juli. Då kan jag be FK och AF dra till det helvete som är reserverad till dem.I och för sig så är ju trots allt helvete för snäll plats åt deras hjärndöda paragrafryttare utan ryggrad som inte klarar ens säga med en kraftig röst att "Nu räcker det! Vi vägrar utförsäkra mer!"

2010-06-08 @ 14:31:32
URL: http://obestand.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0