Om Fattiga Riddares Syndrom - och Finspång

Idag är det onsdag och det bloggas i stuga och stall. Dagens tema är FRS, en sjukdom som sprider sig som en löpeld genom landet. Alla sjukdomar har ju numera en bokstavskombination, FRS står för Fattiga Riddares Syndrom.

 

Den som myntade uttrycket heter Projekt på Riktigt, en av våra nyaste onsdagsbloggare, och för att förstå sjukdomen till fullo kanske man ska läsa Projekt På Riktigts egen beskrivning, själv törs jag inte skriva allt på grund av långt framskriden hypokondri. Vem vet, min blogg kanske drabbas av virus…

 

Svininfluensan kom och gick, FRS består. Den kan drabba hela samhällen har jag hört. Därför tänkte jag skriva om Finspång.

 

Finspång är ett samhälle ca 30 km utanför Norrköping, en gammal bruksort med 12 000 invånare. En riktig håla. Tro mig, jag har bott där.

 

Att erkänna att jag har bott i Finspång är ett led i min självhjälpsterapi, jag började blogga för att erkänna att jag är en looser på alla plan. Jag kan inte ens stava till looser. Så här säger Urban Dictionary om stavningen:

 

A looser is a loser who can't spell "loser".

Moron: "Hey man, you are teh looser!"
Guy: "It's spelled 'loser' you uneducated bastard."

 

Urban Dictionary kan å andra sidan inte stava till the.

 

Men jag är alltså en riktig jävla nolla, skuldsatt, arbetslös, utstött, ligger i fejd med myndigheter osv. När jag har kommit så långt kan jag lika gärna ta resten också. Jag har bott i Finspång.

 

En väldigt känd poporkester gjorde för en massa år sedan en sång som heter ”Det finns ingen anledning att åka till Finspång”. Numera verkar det finnas ännu mindre orsak eftersom hela samhället tycks vara smittat.

 

Av Finspångs 12 000 invånare riskerar 900 utmätning med en sammanlagd skuld på 126 miljoner.


Detta skrev Folkbladet igår. Av någon outgrundlig anledning har man inte lagt upp artikeln på nätet,  kanhända var den för kontroversiell eftersom den faktiskt i första hand inte belade folk med skuld och skam utan tog upp saker som ”personlig livssituation där arbetslöshet, sjukdom och skilsmässor kan ingå”.


Det intressanta var att det var en person på Kronofogdemyndigheten, Annika Sydberger Norrman som citerades. Denne förnuftige Kronofogde pratade också om det viktiga med förebyggande åtgärder.

- Annars finns en risk att man blir sjuk eller går in i ett missbruk, och det kostar oftast samhället mer att rehabilitera än att förebygga.

 

Enligt Folkbladet är detta kopplat till lågkonjunkturen med uppsägningar och arbetslöshet som följd. Annika Sydberger Norrman igen:

- Det är viktigt att beslutsfattare har klart för sig att vad det innebär att ha så många överskuldsatta. Det innebär inte bara kostnader för individen utan är även kopplat till ohälsa, som kostar samhället 30-50 miljoner kronor per år.

 

I det stora hela en bra artikel av Charlotte Delaryd som här får veckans journalisteloge för att inte en enda gång antyda till lyxkonsumtion i samband med överskuldsättning. Synd att inte hela Sverige fick läsa, tror t ex att både Finspång och cybervärlden skulle klara sig alldeles utmärkt utan den här artikeln.

 

Mer utförlig information om FRS kan ni annars hitta hos följande bloggare:


http://insolvenssthlm.blogspot.com

http://blogg.aftonbladet.se/18750
http://projektpariktigt.blogspot.com/
http://ljuramannen.blogg.se
http://affesblogg.blogspot.com
http://systemsnyltarna.blogspot.com
http://dwights13.blogspot.com
http://resurspank.blogspot.com
http://inspirera-inspirera.blogspot.com
http://johnnyrockersblogg.blogspot.com
http://autodidact.blogg.se
http://poorloser0.blogspot.com
http://obestand.blogg.se
http://superskuldsatt.blogspot.com
 

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

pingat på intressant.se och Twingly

Dela

Kommentarer
Postat av: Dwight

Jag tycker att artikeln du länkar till är bra och informativ. Hur man får folk att gå hem är givetvis av större allmänintresse än att ett gäng Finspångsbor inte har vett att göra rätt för sig.Dwight

2010-03-10 @ 20:22:53
URL: http://dwights13.blogspot.com/
Postat av: Noomi

Bra skrivet. Intressant att fogden tog upp de sanna aspekterna på överskuldsättning sådär rakt av. Det visar att de i alla fall har fått insikt.

2010-03-10 @ 20:58:53
Postat av: Ulrika ring

GILLA Skarpt.//Ulrika

2010-03-10 @ 22:06:36
URL: http://insolvenssthlm.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0