Om handel med förfallna fordringar

Köp skulder! Endast i morgon! Tjäna en dusör som inte finns!
Just nu: Förfallen elräkning, ursprungsvärde 350:-, dagsvärde 8796:50!

Telefonräkning, ursprungsvärde 736:- dagsvärde 10 865:-!

Dessutom ett stort urval andra privatskulder av god kvalitet, kontokort, sms-lån mm.
Intresserad av drog- och spelskulder? Vänd er till vårt dotterbolag Top Side Mc, telefonnummer erhålles på plats mot faktiska kostnader.

Välkommen till Intrum Justitias höstauktion, Hötorget i morgon kl 13!

 

Vad sägs om ovanstående annons? Inte för att vi hittar dem i dagspressen, åtminstone inte i min lokaltidning, men nog måste de finnas någonstans, så omfattande som handeln med förfallna fordringar ändå är.

 

Eller träffas man på hemliga klubbar och gör upp affärerna direkt över bordet över ett parti poker? ”Jag dubblar insatsen med ett sms-lån. Hah! Då var man en hyresskuld rikare!” Eller: ”Kåk? Aj då, hade bara triss i knektar, har inga kontanter men vad sägs om en deal med både kapitalvaror och hembud, du får min Porsche och kärringa Karlssons förfallna sophämtningsavgift på köpet?”

 

Denna handel med förfallna skulder, vem är det som i slutänden vinner på den? I viss mån finns det ju folk som betalar till dessa ockrare, jag gjorde det själv en gång i tiden, men slutade samma dag som jag blev klok. Därmed kan mina förfallna skulder numera inte bli annat än förlustaffärer.

 

Tänk om vi alla skulle sluta att betala så fort brevet kommer från ett inkassobolag! Då borde rimligtvis hela skuldindustrin gå i konkurs. Och blir vi fler som inser detta kanske det inte är en utopi. Tänk, ett inkassobolag med miljardskulder till... ja, vem då?

 

I längden kan ingen tjäna på att köpa och sälja skulder man aldrig får igen, så någon vinnare i spelet är svår att utse. Men vem är det då som förlorar? Inte är det vi livstidsdömda i alla fall. Vi evighetsgäldenärer förlorar ingenting längre. Det har vi redan gjort. För länge sedan.


Och eftersom det är onsdag är jag inte ensam om att behandla detta ämne, även följande bloggar har funderingar kring samma tema:


http://blogg.aftonbladet.se/18750

http://insolvenssthlm.blogspot.com
http://superskuldsatt.blogspot.com
http://obestand.blogg.se
http://metrobloggen.se/villerider
http://affesblogg.blogspot.com/
http://systemsnyltarna.blogspot.com/

http://dwights13.blogspot.com/

Nätverket för överskuldsatta, Fattiga-Riddare, har iordningsställt en separat del av forumet för att möjliggöra fortsatta diskussioner. Den delen av forumet är helt öppet, man kan skriva som gäst och behöver inte registrera sig överhuvudtaget. Vi hoppas du vill fortsätta diskutera frågan där. Länk till Fattiga Riddares forumdel bloggkommentarer.


Kommentarer
Postat av: Hagebykvinnan

Fniss! Du lyckas verkligen få eländet att låta roligare, synd bara att man inte kan ta alla inkassobrev med ett leende när man hittar dem på hallmattan...

2009-10-28 @ 12:27:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0