Skolans roll som uppfostrare

Sveriges Radio Jönköping:

En elev på särskolan på Finnvedens gymnasium stal på skolan. Skolan har stängt av honom och han får inte ta studenten. Men nu vädjar eleven om att beslutet ska ändras.

När fyra elever på Finnvedens gymnasium i Värnamo gjorde inbrott och stal på sin skola, så blev de avstängda för resten av terminen. En av eleverna, som är begåvningshandikappad och går i gymnasiesärskolan, har överklagat avstängningen och vill ta studenten i vår. 

 -Det här är ett sätt för oss att markera också inför de andra eleverna att vi inte accepterar stöld av skolans material, säger Stefan Widerberg (C) ordförande i barn och utbildningsnämnden i Värnamo.


Den 18-åring som överklagat avstängningen från Finnvedens gymnasium till förvaltningsdomstolen erkänner i sin överklagan att han vid tre tillfällen stulit från skolan. Ett skäl var att stjäla så hans mamma inte skulle behöva betala hans studentkläder. Både 18-åringen och hans mamma anser att Värnamo kommuns skolpolitiker inte tagit hänsyn till att han är begåvningshandikappad, lättledd av kompisar och går i gymnasiesärskola.


 -Om jag inte minns fel har han varit med vid flest stöldtillfällen, därför är det viktigt att han får samma straff, säger Stefan Widerberg.


Trots hans begåvningshandikapp?


 -Ja, säger Stefan Widerberg.


Så långt Sveriges Radio. Själv tycker jag att den här unge mannen inte ska behöva sätta sin fot i en skola, vars främsta uppgift borde vara att lära ut medmänsklighet och empati. Hans omtanke om modern tycker jag pekar på att han i det avseendet kan anses fullärd. Däremot tycker jag att de småländska skolpolitikerna borde få ett par privatlektioner av honom mot ett rimligt arvode. 


Läs även andra bloggares åsikter om , ,


pingat på intressant.se och Twingly

 Dela

Kommentarer
Postat av: Mannan

Hur i h-sike kan man hålla en förståndshandikappad ungdom för straffmyndig på samma sätt som en icke-förståndshandikappad?!?Den där rektorn borde ha sparken!

2010-04-09 @ 21:32:43
URL: http://resurspank.blogspot.com
Postat av: Noomi

Typiskt att det händer i Småland. Dryga och självgoda. Ursäkta men jag har så dåliga erfarenheter därifrån under de fyra år jag bodde där. Där existerar ingen medmänsklighet om man inte har penar.

2010-04-09 @ 22:14:59
Postat av: Ulrika Ring

Nåt så omänskligt. Vi är käpprätt på väg åt fel håll.Man blir bara ledsen i ögat. Och det där småland verkar det vara få personer som har något gott att säga om.F.ö. så tycker jag du har rätt Ljuramannen, den killen, förståndshandikappad eller inte, har fattat med än den icke diagnostiserade rektorn och hans/hennes anhang.//U

2010-04-10 @ 11:51:46
URL: http://insolvenssthlm.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0