Vaxholm, sluta plåga Veikko!

Veikko Virtanen är 90-år gammal, blind, behärskar ingen svenska och sitter ensam i ett äldreboende i Vaxholm. Fram till oktober förra året hade han sällskap och stöd av sin fru, men när hon gick bort blev han helt isolerad från omgivningen. Han har både laglig rätt och praktisk möjlighet att bli förflyttad till det finskspråkiga servicehemmet Suomikoti, Finskt Äldrecentrum i Stockholm. Det som skulle behövas är ett par underskrifter.

 

Det enda Veikko önskar, är att få bli förstådd den sista tiden han har kvar. Varför detta inte sker skulle man kunna fråga Vaxholms kommun om men den ansvarige tycks inte vilja svara. De ansvariga tittar säkert inte på TV heller, för blir man inte berörd av Veikkos egen berättelse i ABC:s nyhetsinslag, då måste man vara gjord av både is och sten.

 

Min egen mors sista önskan var att inte hamna på ett hem. Hon var som Veikko, bott här i 40 år men aldrig lyckats lära sig språket ordentligt. Det lilla hon hade lärt sig tappade hon på ålderns höst. Nu råkar det nämligen vara så att när människan börjar bli dement, tappar man ofta de språken man har lärt sig senare i livet, modersmålet behåller man. Så var det för min mor. Och på det finns det hur mycket forskning som helst på, men har ni någonsin hört talas om beslutsfattare som tar till sig forskningsrapporter?

 

Och hur skulle det gå om ALLA helt plötsligt skulle börja få vård på sitt eget språk? Det går ju inte! Det kostar ju pengar!

 

Så brukar det låta. Jag kan inte förstå varför en människa inom hemtjänsten kostar mer för att hon pratar ett annat språk? Jag får det snarare till att man skapar arbetstillfällen och breddar dessutom kompetensen inom hemtjänsten eftersom de utrikisktalande i de flesta fallen även behärskar svenska.

 

Om vi nu ska ha ett enspråkigt mångkultursamhälle, varför måste man då börja med att plåga en gammal man för det? Ska han gå på sfi månntro för att kunna göra sig förstådd i sitt eget hem? Jag förstår det inte. Men man kan ju alltid skriva till Susanne Erixon, den ytterst ansvarige i Vaxholm.


susanne.erixon@vaxholm.se


Jag gjorde det. Och jag vet att många andra också har gjort det. Det finns även en grupp på facebook samt bloggen En sista kamp för dem som vill stödja Veikko.  


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

pingat på intressant.se och Twingly

 Dela

Kommentarer
Postat av: Obestånd

Skickade ett mail med europeiska sociala stadgan. De kanske hade inte läst den.

2010-05-17 @ 17:35:24
URL: http://obestand.blogg.se/
Postat av: Ljuramannen

Föredömligt arbete, Obestånd!

2010-05-18 @ 00:25:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0